Återfukta huden under skidsemestern

Utförsåkning, snö och krispiga vinterdagar är fantastiska, då det både är roliga, vackra och uppiggande. Men det tycker tyvärr inte huden. Vid minusgrader blir luften betydligt mer torr, dessutom så påverkar det tillsammans med kylan i luften att huden lättare än vanligt torkas ut. Det är därför viktigt att återfukta sin hud för annars är det svårt att vara redo för after ski. För på festen vill man ju ha lyster i huden och så snygga fransar som möjligt! Vid skidsemester är det därför lite viktigare än vanligt, att ta hand om sin hud och sina läppar. Ett bra sätt att vårda sitt yttre är att se till att man har en fet och återfuktande hudkräm för både ansikte, händer, kropp och läppar. Dessutom är det viktigt att flera gånger om dagen bättra på krämen, så att den kan motverka eventuell torr hud och så att man istället kan njuta av sin skidåkning.

Torra röda läppar

Besök hos polare i Lindvallen

Förra helgen besökte jag en kompis i Lindvallen. Jonathan är precis som jag skidfanatiker och älskar dessutom Bob Dylan. Vi har med andra ord alltid mycket att göra och att prata om. Lindvallen är nästan lika trevligt på sommaren som på vintern. I brist på skidåkning kan man njuta av långa skogsvandringar och härliga vattenrutschbanor. Den här helgen tillbringade vi dock mycket tid i Jonathans nya lägenhet. Han hade köpt ett helt gäng nya möbler från Norrgavel, fina! Jag skulle behöva lite nya möbler själv och Jonathan är en sann inspirationskälla. Han kan konsten att inreda personligt och samtidigt hållbart och funktionellt.

Vattenrutschbana i fjällen

Säsongsarbete i fjällen

Ett tips för alla er som vill kunna njuta av skidåkningen till max under vintersäsongen är att hitta ett jobb på en skidort. Det flesta yrken finns såklart inom restaurangbranschen men även sjukhus och butiker i stil med ICA brukar behöva extra personal. Det är ofta samma personer som arbetar i restaurangbranschen i fjällen som sedan under sommaren söker sig till turistorter som Visby och Båstad. Ett annat tips om man ändå vill ha en fast punkt under större delen av året är att arbeta som vikarie fritids. Jag har en tjej på min arbetsplats som arbetar här större delen av året men efter nyår till mitten av april jobbar hon i Åre.


Utförsåkning är dyrt

Som lågstadielärare tjänar man tyvärr inte jättebra. Utöver det är utförsåkning en dyr sport, det är mycket utrustning som behövs, man måste köpa liftkort och bilen drar mer bensin med en stor takbox och så vidare. Och då har vi inte ens räknat på om man vill åka utomlands för att kunna åka utförsåkning när det är för varmt här i Sverige. Allt det här gör att det ibland kan vara svårt för mig att få ekonomin att gå ihop. Jag trivs på mitt jobb så jag har ingen lust att leta efter någonting annat men jag har funderat på att börja handla med aktier vid sidan av. Det skulle känns skönt att ha flera olika inkomster, det ger trygghet. Jag har börjat läsa veckoanalysen från Söderberg och partners och hoppas att den kommer ge mig bra tips om hur jag kan investera mina pengar.

En man som åker utförsåkning

Moderna lägenheter i fjällvärlden

När det talas om fjällen tänker de flesta på en stuga, men sanningen att säga är att det kan vara betydligt smartare att investera i en lägenhet om avståndet är stort mellan fjällbyn och hemmet. En stuga kräver mycket skötsel medan en lägenhetsfastighet har flera som delar på ansvaret. I de populära skidbyarna finns det moderna lägenheter där hela fastigheten har optimerats för att vara energisnål. Det kommer ständigt nya energisnåla uppvärmningsmetoder och ni kan läsa mer om fastighetsutveckling här och om hur fastigheter kan renoveras för att bli mindre energikrävande. Som lägenhetsinnehavare i fjällen är det dessutom lätt att hyra ut den när ni själva inte är på plats. Det är bara att sätta nyckeln i bostaden så är den redo att användas. I en stuga ska det skottas, värmen ska sättas på och det kan ta lång tid innan det blir varmt om det är vinter. Många fördelar med en lägenhet som går många förbi när de drömmer om ett ställe i fjällen.

Vy över Åre


Skidåkare måste gasa med förnuft

Som skidåkare får man inte vara rädd för lite snö. Hur skulle man kunna få flyt i åkningen om man är rädd för att göra en vurpa? Jag brukar säga att jag testar utrustningen när jag faller omkull. Jag vill studsa nerför puckelpisten så att snön yr. Jag brukar ta några extra gympass innan jag åker upp till Åre eftersom det är musklerna som gör jobbet i svängarna och ger ett bra åk. Nu när mina knäproblem försvunnit, har jag återigen Olympia-backarna i Sapporo i sikte, tänk att få åka ner för samma slalom-pist som Gustave Töni, snacka om att åka i de storas spår. Tanken att åka nerför en brant backe utan en olycksfallsförsäkring, hur vältränad man än är, är inte särskilt smart. Jag har fått en varningssignal nu för vad en olycka kan ställa till med. Ett tips är att gå in på unt.se om du är intresserad av en försäkring. Det gjorde jag!

Slalomåkare i snöig backe
Skidåkare i luften

Knäproblem

För två veckor sedan var jag ute och sprang. Jag kände mig ganska stum i benet men hade verkligen inte ont. Mer som jag hade bundit ett snöre runt. Inget märkvärdigt så jag tänkte inte mer på det. Dagen efter hjälpte jag en polare att bära upp en TV och efter det fick jag jätteont i mitt knä. Jag ska tillägga att jag inte alls sprungit mycket men tänkte försöka löpträna nu under sommarsäsongen när det inte går att åka skidor.

Nu haltar jag och kan knappt börja knäet. Har försökt att googla men blir inte klok på om det är minisken eller om det är ledbandet som spökar. Det är inte så svullet, kanske lite. Smärtan sitter nedanför knäskålen och på sidorna. Det är svårt att föklara exakt vart.

Har varit på jobbet men skulle mest av allt bara ligga hemma och vila benet. Vill inte sjukskriva mig och dessutom såg jag på SVT ett program för ett tag sedan som innebär att jag måste typ vara döende för att bli sjukskriven. Jag har ätit en kur Ipren nåra dagar och det känns lite bättre då. Voltaren fungerade inte alls. Någon läsare som har en aning om det är minisken, ledbandet eller något annat som spökar?


Takbox för skidor

Ni som gillar skidåkning lika mycket som mig kommer ett hett tips här. På mekonomen hemsida, www.mekonomen.se har de sjukt bra rabatt på Thules taxbox. Thules taxboxar är boxarna Rolls Royce måste jag säga. Jag får alltid plats med mycket mer än jag tror.

Vi befinner oss mitt i skidsäsongen och för min del blir det nästan en tur till backen varje dag. En takbox är verkligen perfekt för både längd- och aplina skidor. Har funderat på att köpa en ny takbox ganska länge och nu slog jag till när den var nedsatt med nästan 3000 spänn. Takboxarna fungerar såklart att packa annat än skidor också när det inte är skidsäsong.

Leveranstiden är max fyra arbetsdagar så jag hinner få hem den innan jag reser til Storhogna. För er som inte vet, ligger Storhogna i Vemdalen och de har helt suverän skidåkning. Okej, inte som Åre men den är ruskigt bra. Skönt att variera sig och inte jämt åka i samma backe. Jag kommer att bo på Högfjällshotellet där jag bott tidigare och alltid varit nöjd.


Åter på Bob!

Bob Dylan har ju alltid varit min stora idol, men ni vet hur man kan glömma av dem när livet rullar på och ny musik fyller ens låtlistor. Men plötsligt så hittar man tillbaka till de där guldkornen som man nästan glömt bort helt! En av de bättre känslorna i livet, enligt mig. När man fylls av känslan som ens favoriter ger en! Som Bob ger mig! Vilka är era idoler?