Se upp på de norrländska vägarna

Det finns inget bättre än att åka slalom och nu går vi in i högsäsongen. Det är mycket snö i fjällen och det gäller att se upp för laviner men även att ta sig till fjällen kräver försiktighet. Först och främst har fjällandskapen några av Sveriges sämsta vägar. På vintern söker sig dessutom stora djur som renar och älgar till vägarna. Särskilt om det är djup snö i skogen gillar djuren att ta sig ut på vägarna. De gillar även vägsalt så ta det lugnt med hastigheten. Det tar in extrapersonal som vill arbeta som bemanningsläkare under högsäsonger men i pandemins fotspår är det extra dumt att ta upp små sjukhus kapacitet. Det gäller alltid att köra försiktigt på vinterväglag eftersom både halka och snö ställer till det. Snöar det rikligt tidigt är risken extra stor för fallande träd eftersom tjälen inte håller kvar rötterna på samma sätt.


Åre kabinbana

Även om du inte gillar utförsåkning, om det nu finns någon som inte gör det, så går det att åka kabinbanan. Åre kabinbana är den enda kabinbanan som finns i Sverige och det är den längsta i Norden. Den öppnade 1976 och ingick i ett projekt som regeringen sponsrade för att vanliga människor skulle ha råd att åka skidor. Att åka upp till toppen tar cirka sju minuter och där finns en servering som faktiskt är den högst belägna i Sverige. De har enklare rätter och sedan kan det vara skönt att värma sig lite också vissa dagar. Som ni förstår är utsikten helt makalös där uppe och klara dagar ser man riktigt långt över fjälltopparna. Är du duktig på att måla är det värt att föreviga det med en tavla, Penstore har staffli och färger. Kabinbanan klarar av att transportera 75 passagerare som mest.

Vintersol i Jämtland

Vildmarksvägen – ett riktigt äventyr

En av de mest natursköna områdena i Sverige måste vara billeden Vildmarksvägen. Det är en av få, kanske även den enda, vägar som går direkt över kalfjället. Det är över fjället Stekenjokk som den sträckan går. Vägen är bara öppen över sommaren för allmänheten, annars ligger den under ett meterdjupt snötäcke. Vildmarksvägen går mellan Jämtland och Lappland och hela sträckan är på cirka 50 mil. Det kan vara bra att veta att den är så lång. Jag har vänner som köpte hus, här är en länk på deras fina hus, som aldrig varit norr om Uppsala och blev förvånad över hur långa avstånden är i Norrland. Viktigt med andra ord att hålla koll på mackar och liknande. Det är storslagen och unik miljö kring Vildmarksvägen men det är viktigt att uppdatera sig om förhållningsregler. När vägen öppnar 6 juni varje år så ska påverkan av djurlivet vara minimal. Det innebär att inte springa efter renar för en selfie eller att ha hunden lös.

Renar som äter

Utförsåkning på sommaren

Utförsåkning kräver ju sina skidbackar, och i Sverige har vintern inte varit den bästa för ändamålet. Det finns dock möjligheter även för den som vill åka utförsåkning under sommaren. De mest givna alternativen är att ta sig till USA eller Kanada där man har kapaciteten att hålla igång skidbackar även under de varmare månaderna, men eftersom man inte ska resa utomlands nu är det kanske inte ett alternativ för just den här sommaren. Vill man ändå inte lägga åkningen på hyllan under flera månader framöver kan man istället välja att börja med rullskidor. Det finns många spår och sträckor runtom i Sverige som är anpassade för just det här, bland annat kan man enkelt åka från Ropsten till Elfviks gård på Lidingö och ha förmånen av en bra asfalt och vacker natur. När läget väl förbättras i världen kan man istället välja att åka till Banff som ligger i Kanada. Där möts man av vidsträckta och branta backar i en fantastisk alpmiljö. Ett perfekt resmål att unna sig när man har Dåderman över på besök som fixar badrummet.

Skidor och pjäxor

Chamonix i Frankrike

En skidort man måste besöka om man älskar vintern är Chamonix som ligger vid Mont Blanc i Frankrike. Orten tillhör en av de mer välkända, men den har något alldeles speciellt. Det fördelaktiga med Chamonix är att om man inte vill skida kan man istället ta en lift upp till en av topparna för att betrakta utsikten, eller också ströva runt på någon av de vackra gatorna där det finns caféer, butiker och restauranger. Har man en gång besökt Chamonix är det inte konstigt om lusten att sälja lägenhet och flytta dit faller sig på! I Chamonix finns det både pistar och utrymme för utförsåkning, vilket innebär att man enkelt kan anpassa skidåkningen efter sin nivå och preferenser. Det är dessutom väldigt enkelt att ta sig hit, antingen genom att flyga till Geneve i Schweiz och hyra bil eller genom att flyga till Aix Les Bains Chambery.

Kabellift i Chamonix
Bergstopp vid Mont Blanc

Annorlunda skidorter

Tillhör du skaran av människor som inte vill vara som alla andra? Då kanske du gärna väljer mindre kända skidorter för att vara ensam i bekantskapskretsen om att ha varit där. I Libanon finns flera intressanta skidorter och Mzaar Kfardebian som ligger en timme med bil från Beirut har 42 backar. Säsongen sträcker sig från december till april. Här samlas faktiskt skidåkare från hela världen och det finns backar både för rutinerade och nybörjare. På Cypern kan du kombinera skidåkning med bad i Medelhavet. Berget Olympus högsta topp är 1952 meter över havet och det finns fyra korta liftar. Backarna är kanske inte speciellt utmanande men det är mer upplevelsen av att åka skidor med Medelhavet som utsikt som är det exotiska. Landskapet är målande vackert med korta tallar som man tar ut svängarna mellan. Jag ska dit en dag och med skissblock från Pen Store och deras pennor borde jag försöka mig på att måla berget, tallarna och havet i horisonten.

Berget Olympus på Cypern


Återfukta huden under skidsemestern

Utförsåkning, snö och krispiga vinterdagar är fantastiska, då det både är roliga, vackra och uppiggande. Men det tycker tyvärr inte huden. Vid minusgrader blir luften betydligt mer torr, dessutom så påverkar det tillsammans med kylan i luften att huden lättare än vanligt torkas ut. Det är därför viktigt att återfukta sin hud för annars är det svårt att vara redo för after ski. För på festen vill man ju ha lyster i huden och så snygga fransar som möjligt! Vid skidsemester är det därför lite viktigare än vanligt, att ta hand om sin hud och sina läppar. Ett bra sätt att vårda sitt yttre är att se till att man har en fet och återfuktande hudkräm för både ansikte, händer, kropp och läppar. Dessutom är det viktigt att flera gånger om dagen bättra på krämen, så att den kan motverka eventuell torr hud och så att man istället kan njuta av sin skidåkning.

Torra röda läppar

Besök hos polare i Lindvallen

Förra helgen besökte jag en kompis i Lindvallen. Jonathan är precis som jag skidfanatiker och älskar dessutom Bob Dylan. Vi har med andra ord alltid mycket att göra och att prata om. Lindvallen är nästan lika trevligt på sommaren som på vintern. I brist på skidåkning kan man njuta av långa skogsvandringar och härliga vattenrutschbanor. Den här helgen tillbringade vi dock mycket tid i Jonathans nya lägenhet. Han hade köpt ett helt gäng nya möbler från Norrgavel, fina! Jag skulle behöva lite nya möbler själv och Jonathan är en sann inspirationskälla. Han kan konsten att inreda personligt och samtidigt hållbart och funktionellt.

Vattenrutschbana i fjällen

Säsongsarbete i fjällen

Ett tips för alla er som vill kunna njuta av skidåkningen till max under vintersäsongen är att hitta ett jobb på en skidort. Det flesta yrken finns såklart inom restaurangbranschen men även sjukhus och butiker i stil med ICA brukar behöva extra personal. Det är ofta samma personer som arbetar i restaurangbranschen i fjällen som sedan under sommaren söker sig till turistorter som Visby och Båstad. Ett annat tips om man ändå vill ha en fast punkt under större delen av året är att arbeta som vikarie fritids. Jag har en tjej på min arbetsplats som arbetar här större delen av året men efter nyår till mitten av april jobbar hon i Åre.


Utförsåkning är dyrt

Som lågstadielärare tjänar man tyvärr inte jättebra. Utöver det är utförsåkning en dyr sport, det är mycket utrustning som behövs, man måste köpa liftkort och bilen drar mer bensin med en stor takbox och så vidare. Och då har vi inte ens räknat på om man vill åka utomlands för att kunna åka utförsåkning när det är för varmt här i Sverige. Allt det här gör att det ibland kan vara svårt för mig att få ekonomin att gå ihop. Jag trivs på mitt jobb så jag har ingen lust att leta efter någonting annat men jag har funderat på att börja handla med aktier vid sidan av. Det skulle känns skönt att ha flera olika inkomster, det ger trygghet. Jag har börjat läsa veckoanalysen från Söderberg och partners och hoppas att den kommer ge mig bra tips om hur jag kan investera mina pengar.

En man som åker utförsåkning