Utförsåkning utomlands

utomlands

Skidåkning i Sverige i all ära men ibland vill man både åka skidor och få rejäl semesterkänsla genom att få hoppa på ett plan och plötsligt befinna sig i en ny kultur med ett främmande språk omkring sig. Jag får erkänna att jag, trots att vi har riktigt bra skidåkning i Sverige, ändå föredrar att komma utomlands. Det känns lite mer spännande att vistas i Frankrike och dess starka sol än att sitta i lilla Sverige ibland.

För mig blir det ofta de franska orterna. Val d’Isere är en otroligt mysig by som ligger högt upp bland bergstopparna och ger tillgång till flera olika liftsystem. Det finns massor av fina restauranger och små barer men det är inte det mest högljudda stället och överlag en ganska lugn by. När jag var där var det iskallt, runt 24 minusgrader, men oftast är det lite varmare och om du åker framåt mars kan du få en rejäl solbränna bara av att åka omkring i backarna.

Ett annat alternativ många inte tänker på är Nordamerika, alltså USA och Kanada. Det ligger visserligen lite längre bort och brukar kosta lite mer men det är en intressant omväxling från den europeiska skidkulturen. De mest kända backarna är Whistler och Aspen.

Whistler ligger strax utanför Vancouver på Kanadas västra kust och var värd för de olympiska spelen för bara några år sedan. Det är en riktigt trevlig liten by som även är aktiv på sommaren med folk som cyklar, åker skidor allra högst upp i de berg som fortfarande har snö och tar promenader i skogen. Här kan man träffa på en hel del björnar! Skidåkningen är fantastisk och passar bra för både familjer  och lite yngre kompisgäng, då det finns många restauranger att besöka men även bra after ski och fest.

Aspen ligger i Rocky Mountains i Colorado, USA och även där finner du mycket bra skidåkning. Aspen har framförallt blivit lite av ett kändistillhåll (tänk USA:s Chamonix) så vill du kombinera skidåkning med people watching har du hamnat rätt här.

Comments are closed.