Utförsåkning på sommaren

Utförsåkning kräver ju sina skidbackar, och i Sverige har vintern inte varit den bästa för ändamålet. Det finns dock möjligheter även för den som vill åka utförsåkning under sommaren. De mest givna alternativen är att ta sig till USA eller Kanada där man har kapaciteten att hålla igång skidbackar även under de varmare månaderna, men eftersom man inte ska resa utomlands nu är det kanske inte ett alternativ för just den här sommaren. Vill man ändå inte lägga åkningen på hyllan under flera månader framöver kan man istället välja att börja med rullskidor. Det finns många spår och sträckor runtom i Sverige som är anpassade för just det här, bland annat kan man enkelt åka från Ropsten till Elfviks gård på Lidingö och ha förmånen av en bra asfalt och vacker natur. När läget väl förbättras i världen kan man istället välja att åka till Banff som ligger i Kanada. Där möts man av vidsträckta och branta backar i en fantastisk alpmiljö. Ett perfekt resmål att unna sig när man har Dåderman över på besök som fixar badrummet.

Skidor och pjäxor

Chamonix i Frankrike

En skidort man måste besöka om man älskar vintern är Chamonix som ligger vid Mont Blanc i Frankrike. Orten tillhör en av de mer välkända, men den har något alldeles speciellt. Det fördelaktiga med Chamonix är att om man inte vill skida kan man istället ta en lift upp till en av topparna för att betrakta utsikten, eller också ströva runt på någon av de vackra gatorna där det finns caféer, butiker och restauranger. Har man en gång besökt Chamonix är det inte konstigt om lusten att sälja lägenhet och flytta dit faller sig på! I Chamonix finns det både pistar och utrymme för utförsåkning, vilket innebär att man enkelt kan anpassa skidåkningen efter sin nivå och preferenser. Det är dessutom väldigt enkelt att ta sig hit, antingen genom att flyga till Geneve i Schweiz och hyra bil eller genom att flyga till Aix Les Bains Chambery.

Kabellift i Chamonix
Bergstopp vid Mont Blanc

Säsongsarbete i fjällen

Ett tips för alla er som vill kunna njuta av skidåkningen till max under vintersäsongen är att hitta ett jobb på en skidort. Det flesta yrken finns såklart inom restaurangbranschen men även sjukhus och butiker i stil med ICA brukar behöva extra personal. Det är ofta samma personer som arbetar i restaurangbranschen i fjällen som sedan under sommaren söker sig till turistorter som Visby och Båstad. Ett annat tips om man ändå vill ha en fast punkt under större delen av året är att arbeta som vikarie fritids. Jag har en tjej på min arbetsplats som arbetar här större delen av året men efter nyår till mitten av april jobbar hon i Åre.


Utförsåkning är dyrt

Som lågstadielärare tjänar man tyvärr inte jättebra. Utöver det är utförsåkning en dyr sport, det är mycket utrustning som behövs, man måste köpa liftkort och bilen drar mer bensin med en stor takbox och så vidare. Och då har vi inte ens räknat på om man vill åka utomlands för att kunna åka utförsåkning när det är för varmt här i Sverige. Allt det här gör att det ibland kan vara svårt för mig att få ekonomin att gå ihop. Jag trivs på mitt jobb så jag har ingen lust att leta efter någonting annat men jag har funderat på att börja handla med aktier vid sidan av. Det skulle känns skönt att ha flera olika inkomster, det ger trygghet. Jag har börjat läsa veckoanalysen från Söderberg och partners och hoppas att den kommer ge mig bra tips om hur jag kan investera mina pengar.

En man som åker utförsåkning

Skidåkare måste gasa med förnuft

Som skidåkare får man inte vara rädd för lite snö. Hur skulle man kunna få flyt i åkningen om man är rädd för att göra en vurpa? Jag brukar säga att jag testar utrustningen när jag faller omkull. Jag vill studsa nerför puckelpisten så att snön yr. Jag brukar ta några extra gympass innan jag åker upp till Åre eftersom det är musklerna som gör jobbet i svängarna och ger ett bra åk. Nu när mina knäproblem försvunnit, har jag återigen Olympia-backarna i Sapporo i sikte, tänk att få åka ner för samma slalom-pist som Gustave Töni, snacka om att åka i de storas spår. Tanken att åka nerför en brant backe utan en olycksfallsförsäkring, hur vältränad man än är, är inte särskilt smart. Jag har fått en varningssignal nu för vad en olycka kan ställa till med. Ett tips är att gå in på unt.se om du är intresserad av en försäkring. Det gjorde jag!

Slalomåkare i snöig backe
Skidåkare i luften

Takbox för skidor

Ni som gillar skidåkning lika mycket som mig kommer ett hett tips här. På mekonomen hemsida, www.mekonomen.se har de sjukt bra rabatt på Thules taxbox. Thules taxboxar är boxarna Rolls Royce måste jag säga. Jag får alltid plats med mycket mer än jag tror.

Vi befinner oss mitt i skidsäsongen och för min del blir det nästan en tur till backen varje dag. En takbox är verkligen perfekt för både längd- och aplina skidor. Har funderat på att köpa en ny takbox ganska länge och nu slog jag till när den var nedsatt med nästan 3000 spänn. Takboxarna fungerar såklart att packa annat än skidor också när det inte är skidsäsong.

Leveranstiden är max fyra arbetsdagar så jag hinner få hem den innan jag reser til Storhogna. För er som inte vet, ligger Storhogna i Vemdalen och de har helt suverän skidåkning. Okej, inte som Åre men den är ruskigt bra. Skönt att variera sig och inte jämt åka i samma backe. Jag kommer att bo på Högfjällshotellet där jag bott tidigare och alltid varit nöjd.


Längtar efter vintern

Idag har jag verkligen längtat efter vintern så var tvungen att gå in på Youtube och kolla massa skidklipp. Hittade bland annat detta. Hur härligt ser det inte ut där uppe i bergen? En GoPro skulle man ha så att man kunde filma alla sina vinteräventyr.


Home sweet home

Veckan i skidbacken var grymt bra, men som vanligt gick den alldeles för snabbt! Nu har jag varit hemma i ett par dagar men suget efter en ny resa har redan börjat. Vi får väl se vart det bär av härnäst. En solsemester kanske? Vem vet!

Just nu sitter jag och lyssnar på covers av denna kille. Han är riktigt bra faktiskt!

)


Hälsningar från skidbacken

Tjenamors! Vi är som sagt på skidresa just nu och njuter för fullt av backarna. Dock var det väldigt nära att denna resa skulle sluta illa innan den knappt hunnit börja. På vägen hit var vi nämligen med om en krock. En lindrig sådan vill jag dock påpeka! Alla inblandade klarade sig undan utan skador. Däremot var vi nog alla i ett chocktillstånd bra länge. Känns fortfarande rätt overkligt. Man tror liksom inte att sådant kommer att hända en själv. Jag är oerhört tacksam att vi alla klarade oss med skinnet i behåll, det kunde gått värre och detta ger en verkligen en tankeställare. Trots att det inte är någon dundervinter så kan det vara halt på vägarna och olyckor sker. Var försiktiga ni som är ute och kör! Polarens bil fick sig lite skråmor men som tur är så har han en bilförsäkring.

Ja, jag ville bara skriva några rader så att ni där hemma vet att vi är okej. Eller vi är faktiskt mer än okej! Vi lever livet här uppe i skidbackarna! Livet är skört, det har vi fått erfara så självklart är vi försiktiga men samtidigt vill vi verkligen känna att vi lever och njuta av denna härliga resa så vi har svischat ner för backarna från morgon till kväll ungefär 🙂

Vi hörs mer nästa vecka!

snowboarding-at-hafjll-491295-m


Skidresa nästa

Jahapp, nu är OS över. Vad ska man se på nu då? Det är tur att vi åker iväg på vår resa snart annars får jag nog skidabstinens! Vi drar iväg på söndag och är borta i en vecka så ni får ursäkta om det inte blir något bloggande. Det kommer att bli långa dagar i backen och därefter raka vägen till afterskin! Finns det något bättre än skidresor eller?! Nepp!

SE UPP I BACKEN 😉

ski-jumping-3-1136863-m