Vildmarksvägen – ett riktigt äventyr

En av de mest natursköna områdena i Sverige måste vara billeden Vildmarksvägen. Det är en av få, kanske även den enda, vägar som går direkt över kalfjället. Det är över fjället Stekenjokk som den sträckan går. Vägen är bara öppen över sommaren för allmänheten, annars ligger den under ett meterdjupt snötäcke. Vildmarksvägen går mellan Jämtland och Lappland och hela sträckan är på cirka 50 mil. Det kan vara bra att veta att den är så lång. Jag har vänner som köpte hus, här är en länk på deras fina hus, som aldrig varit norr om Uppsala och blev förvånad över hur långa avstånden är i Norrland. Viktigt med andra ord att hålla koll på mackar och liknande. Det är storslagen och unik miljö kring Vildmarksvägen men det är viktigt att uppdatera sig om förhållningsregler. När vägen öppnar 6 juni varje år så ska påverkan av djurlivet vara minimal. Det innebär att inte springa efter renar för en selfie eller att ha hunden lös.

Renar som äter

Annorlunda skidorter

Tillhör du skaran av människor som inte vill vara som alla andra? Då kanske du gärna väljer mindre kända skidorter för att vara ensam i bekantskapskretsen om att ha varit där. I Libanon finns flera intressanta skidorter och Mzaar Kfardebian som ligger en timme med bil från Beirut har 42 backar. Säsongen sträcker sig från december till april. Här samlas faktiskt skidåkare från hela världen och det finns backar både för rutinerade och nybörjare. På Cypern kan du kombinera skidåkning med bad i Medelhavet. Berget Olympus högsta topp är 1952 meter över havet och det finns fyra korta liftar. Backarna är kanske inte speciellt utmanande men det är mer upplevelsen av att åka skidor med Medelhavet som utsikt som är det exotiska. Landskapet är målande vackert med korta tallar som man tar ut svängarna mellan. Jag ska dit en dag och med skissblock från Pen Store och deras pennor borde jag försöka mig på att måla berget, tallarna och havet i horisonten.

Berget Olympus på Cypern


Återfukta huden under skidsemestern

Utförsåkning, snö och krispiga vinterdagar är fantastiska, då det både är roliga, vackra och uppiggande. Men det tycker tyvärr inte huden. Vid minusgrader blir luften betydligt mer torr, dessutom så påverkar det tillsammans med kylan i luften att huden lättare än vanligt torkas ut. Det är därför viktigt att återfukta sin hud för annars är det svårt att vara redo för after ski. För på festen vill man ju ha lyster i huden och så snygga fransar som möjligt! Vid skidsemester är det därför lite viktigare än vanligt, att ta hand om sin hud och sina läppar. Ett bra sätt att vårda sitt yttre är att se till att man har en fet och återfuktande hudkräm för både ansikte, händer, kropp och läppar. Dessutom är det viktigt att flera gånger om dagen bättra på krämen, så att den kan motverka eventuell torr hud och så att man istället kan njuta av sin skidåkning.

Torra röda läppar

Besök hos polare i Lindvallen

Förra helgen besökte jag en kompis i Lindvallen. Jonathan är precis som jag skidfanatiker och älskar dessutom Bob Dylan. Vi har med andra ord alltid mycket att göra och att prata om. Lindvallen är nästan lika trevligt på sommaren som på vintern. I brist på skidåkning kan man njuta av långa skogsvandringar och härliga vattenrutschbanor. Den här helgen tillbringade vi dock mycket tid i Jonathans nya lägenhet. Han hade köpt ett helt gäng nya möbler från Norrgavel, fina! Jag skulle behöva lite nya möbler själv och Jonathan är en sann inspirationskälla. Han kan konsten att inreda personligt och samtidigt hållbart och funktionellt.

Vattenrutschbana i fjällen

Moderna lägenheter i fjällvärlden

När det talas om fjällen tänker de flesta på en stuga, men sanningen att säga är att det kan vara betydligt smartare att investera i en lägenhet om avståndet är stort mellan fjällbyn och hemmet. En stuga kräver mycket skötsel medan en lägenhetsfastighet har flera som delar på ansvaret. I de populära skidbyarna finns det moderna lägenheter där hela fastigheten har optimerats för att vara energisnål. Det kommer ständigt nya energisnåla uppvärmningsmetoder och ni kan läsa mer om fastighetsutveckling här och om hur fastigheter kan renoveras för att bli mindre energikrävande. Som lägenhetsinnehavare i fjällen är det dessutom lätt att hyra ut den när ni själva inte är på plats. Det är bara att sätta nyckeln i bostaden så är den redo att användas. I en stuga ska det skottas, värmen ska sättas på och det kan ta lång tid innan det blir varmt om det är vinter. Många fördelar med en lägenhet som går många förbi när de drömmer om ett ställe i fjällen.

Vy över Åre


Hockey time

Hockey, hockey, hockey… Överallt hör man hur det pratas om Hockey VM och ja, jag är väl en av dem som direkt hänger på diskussionerna. Det har varit ett relativt dåligt Hockey VM i år skulle jag vilja påstå. Kvalitén har flackat lite – fram till kvartsfinalerna för då var fullt ös minst sagt! Idag är det dags för semifinal och jag är glad att vi lyckades sätta det där tre-två målet i torsdags. Lite komiskt att vi tog oss till semin på ett nästintill identiskt sätt som Finland. Bådas kvartfinalsmatcher slutade 3-2 och avgörande målet gjordes i slutet av tredje perioden. Riktigt spännande matcher båda två.

Nu väntar alltså Ryssland… Vad tror ni, har vi någon chans mot årets VMs utan tvekan bästa nation? Självklart har vi det! Det lär bli en tuff match men vi kan vinna! Kom igen nu Tre Kronor, visa vad ni går för!

trekronorHeja, heja!


Minus på kontot

Jag hade nog lite för roligt under vår skidresa.. Idag när jag kollade kontot så låg det på minus!! Hur är det ens möjligt? Det borde väl inte gå att ta ut pengar när det inte finns pengar kvar? Eller? Googlade lite och såg att andra varit med om liknande. Jaha, så kan det gå gott folk. Ibland kan det vara farligt att betala med kort minsann. Man får inte glömma kolla saldot emellanåt. Nu funderar jag i alla fall på att ta ett snabblån från Ferratum så att jag klarar mig fram till lönen. Man vill ju inte äta nudlar varenda dag liksom..

Nästa månad ska jag börja föra budget har jag bestämt. Ska bli bättre på att hålla koll på min ekonomi och försöka börja spara på riktigt. Man har ju börjat flera gånger förr men nu ska jag verkligen ta det på allvar. Ekonomiskt oberoende – det är det jag siktar på nu!

Hittade lite bra mallar på nätet som man kan använda sig av.

budget


Välbehövligt

Har idag inhandlat två nya underställ inför säsongen.

underställ underställ2

 

Vad tycks? Jag tyckte att det behövde livas upp lite på after skin så jag körde turkost, det blir väl bra?


Inte långt kvar

Trysil har en planerad säsongsstart redan 1 november. Det är i princip bara 2 månader kvar. Det är dags att börja samla ihop skidgrejer, plocka fram skidkläder och börja värma upp benmusklerna.

Längtar nog mer den här vintern än vad jag någonsin har gjort. Så tänker jag i och för sig varje år men nu känns det pirrigt enda ut i fingertopparna trots att det är en bit kvar!

Trysil