Utrustning

484370_69032642

Har du blivit lite ringrostig av alla åren borta från skidåkningen eller helt enkelt är ren nybörjare och aldrig stått på ett par skidor gäller det att börja från början.

Mycket har hänt med skidorna vad gäller deras form och funktionalitet de senaste åren. Den främsta skillnaden är att skidorna brukade vara mycket rakare i sin form. Numera är skidorna svängda i kanterna, nästan så att de påminner om timglas, vilket kallas carvingskidor. Detta gör det mycket lättare att balansera på skidorna när man svänger och ger ett enklare flyt för att ta snäva kurvor.

Hur pass breda skidorna är beror på vilken typ av skidåkning man föredrar. För vanlig åkning i de pistade backarna funkar ett par vanliga skidor med mild timglasform bra medan den som åker offpist bör väljer ett par klart bredare skidor som gör det lättare att ta sig över lös snö och ger mer stabilitet.

En annan aspekt är hur skidorna är böjda fram- och baktill. När båda ändarna är böjda uppåt kallas det twintip. Det här är något för dig som vill hoppa, åka baklänges och göra andra tricks. Om du gillar skidparkerna med olika hopp och hinder är dessa ett måste då de ger mycket mer flexibilitet i åkningen och inte fastnar i snön lika lätt som ett par vanliga skidor gör.

Utöver skidorna behöver du självklart pjäxor som ser till att foten sitter bekvämt och stabilt fast i skidorna. Lägg till ett par stavar anpassade till din längd samt eventuellt en hjälm för extra säkerhet och du har all utrustning du behöver!

I övrigt bör du se till att du har kläder som värmer men ändå andas. Det kan vara värt att investera i bra funktionella sportkläder som släpper igenom fukt, annars blir du lätt svettig och när du sedan kyls ner igen blir kroppen kall och har du otur förstörs vintersemestern av en segdragen förkylning. 

Comments are closed.